Rok 2020 v digitále z pohľadu Volis International

Patrik Driečny

Tento článok je vhodný pre všetkých, ktorých zaujíma dianie v digitálnom marketingu.

Nebude to znieť prehnane, ak poviem, že rok 2020 určite nepatrí medzi tie, na ktoré si po čase len s námahou spomenieme. Pandémia sa dotkla všetkých oblastí spoločenského života a podnikania obzvlášť.

Kto mohol, presunul svoje distribučné aj komunikačné kanály do online prostredia. Vďaka tomu sme sa ako agentúra špecializujúca sa na digitálny marketing ocitli v tej šťastnejšej časti podnikateľského spektra. 

A ja dnes môžem rekapitulovať. Tak aký bol náš rok 2020 v digitálnom marketingu?

Poznačený koronou

Väčšina našich aktivít od marca 2020 bola ovplyvnených koronou. Napriek zbrzdenému rastu sme mali to šťastie prežiť tento rok bez väčšej ujmy. Nie všetci v našej brandži si môžu povedať to isté (predovšetkým agentúry so špecializáciou na cestovný ruch či automotive). Za to sme nesmierne vďačný  predovšetkým našim klientom.

Druhé Vianoce aj pôst

Prvotná reakcia väčšiny našich klientov bola celkom pochopiteľne panika. Už o niekoľko dní neskôr niektorí z nich zažívali “druhé Vianoce” a do reklamy investovali násobky toho, čo v marci 2019. Asi nemusím dodávať, že išlo hlavne o e-shopy.

Naopak, z veľkou časťou klientov sme sa nedobrovoľne rozlúčili, alebo obmedzovali rozsah služieb či sadzby. O to viac ma mrzí, že množstvo z nich zbytočne zápasí o prežitie aj vďaka nefunkčnému systému štátnej podpory (musel som si kopnúť, ale je to tak).

Nám ako agentúre v konečnom dôsledku pomohlo rôznorodé portfólio klientov aj ponúkaných služieb. Rovnako z pohľadu našich klientov sa ukázala stará pravda, že šťastie praje tomu, kto sa nespolieha iba na jeden marketingový kanál. 

V teplákoch a v pôvodnej zostave

Ako väčšina agentúr, aj my sme si vyskúšali dlhodobú prácu z domu a zistili, že to ide! O tom, ako sa pri tom nezblázniť písal môj kolega Dávid Macej v tomto článku.

Za najväčšie víťazstvo však považujem fakt, že sme sa kvôli korone nemuseli rozlúčiť s nikým z nášho tímu.

A to aj vďaka ochote všetkých v tíme (vrátane majiteľov) dočasne si znížiť plat a podržať kolegov, ktorí prišli v prvej vlne o značnú časť práce. Za to patrí všetkým kolegom veľká vďaka!

Prinášajúci ocenenia

Tento rok však priniesol aj pozitívnejšie momenty, medzi ktoré patria aj ocenenia pre našu agentúru.

1. Digital PIE nominee

Začiatkom roka nás potešil shortlist na Digital PIE v kategórii Performance. Digital PIE Nominee sme dostali s dlhodobou kampaňou pre SOS electronic vo viac ako 35 krajiných sveta.

Michal na Digital PIE

2. Digital Excellence Awards

Koncom roka sa nám ušlo druhé miesto v Digital Excellence Awards. Umiestnenie medzi “veľkými reklamkami” je pre našu kompaktnú agentúru skvelým výsledkom a zadosťučinením.

3. Google Trainer of the Year 2020

A v oceneniach pre Google Partners Trénerov už tradične zabodoval aj náš CEO Martin Volek, ktorý bol ocenený ako Google Tréner roka!

Google Trainer of the Year

Obrázok: Martinove ocenenie z minulého roku. Tento rok sa bohužiaľ odovzdávanie nekonalo, takže foto má ilustračný charakter 😉

Plný vzdelávania

Ruky, odstup, rúška, vzdelávanie. Aspoň to posledné bolo v našej brandži jednoznačne najpoužívanejším kľúčovým slovom roka (No dobre, ešte slovo “call”).

Firmy sa rýchlo snažili preorientovať na online svet a tak na Slovensku hádam nebolo marketéra, ktorý by (sa) tento rok nevzdelával.

My sme neboli výnimkou a vzdelávanie bolo veľkou časťou nášho agentúrneho života. 

  • So SME konferencie  sme organizovali sériu webinárov Online marketing od A po Z
  • organizovali webinár pre Learn2Code
  • či našu vlastnú sériu webinárov o marketingu pre e-shopy Ecomm_VI. Tú si môžete pozrieť na našom YouTube.

Video: Webinár s Mirom Beňom o reklame v nákupoch Google

Naopak, zúčasnili sme sa konferencií SMX v Mníchove a Marketing Festivalu v Prahe. A to všetko z pohodlia domova či kancelárie!

S fungujúcim Email Marketingom

Predovšetkým v prvej vlne pandémie sa email ukázal ako jeden s najefektívnejších nástrojov. Podľa štatistík Campaign Monitoru sa miera otvorenia emailov v marci zvýšila o viac ako 20% oproti marcu 2019.

S „odznakom“ SalesManago Premium Partner

A keď už sme pri email marketingu… Ako agentúra sme sa začali viac venovať marketingovej automatizácii a personalizácii newslettrov a webov  pomocou nástroja SalesManago.

Teší nás, že tento rok sme sa stali prémiovým partnerom SalesManago (zatiaľ jediným na Slovensku).

Prajúci e-shopom

Tento rok sa darilo našim e-shopovým klientom, čomu samozrejme dopomohla pandémia. Tá však bola aj katalizátorom zmeny prístupu od “zapnite PPC kampane” po “poďme dlhodobo zlepšovať náš marketing v online prostredí”.

Tento rok máme za sebou množstvo komplexných projektov, ktoré stavali na dobrej stratégii a lepšom prepojení služieb. Od redizajnu identity a webu, zlepšovaniu použiteľnosti a konverznej miery, od budovania povedomia, content plány až po výkonnostné kampane a personalizovaný email marketing. A hlavne s dobrými výsledkami.

Za všetkých spomeniem 2 srdcové projekty: 

  1. SOS electronic, ktorý už 4 rok po sebe dosahuje lepšie výsledky v online
  2. Vegmart.sk/Vegmart.cz, ktorý vďaka našej spolupráci a odhodlaniu majiteľov narástol z “garážového” eshopu na projekt s potenciálom byť jednotkou na trhu. Prípadovú štúdiu si môžete pozrieť tu.

Video: Prípadová štúdia SOS electronic zo súťaže Digital PIE

Vracajúci sa ku SEO koreňom

Spomínané udalosti tohto roka, ako aj zmena prístupu klientov k online marketingu priniesla do Volisu zaujímavý fenomén – obrovský nárast záujmu o optimalizáciu pre vyhľadávače. Asi tretina našej aktuálnej práce spočíva v SEO aktivitách a stále rastie. Vďaka tomu od nového roka rozširujeme náš SEO tím!

FUN FACT: SEO bolo v uplynulom roku tak významnou časťou našich služieb, že sa nám dokonca podarilo našich account manažérov naučiť, že nemajú používať výraz „SEO optimalizácia“

Žeby stále nebolo SEO mŕtve?

Smerujúci k automatizácii PPC kampaní

Vo svete výkonnostného marketingu sa posledných pár rokov skloňujú slová ako automatizácia, data driven či AI. Že nejde o prázdne pojmy sa podľa môjho subjektívneho, žiadnymi dátami nepodloženého pocitu, ukázalo práve tento rok.

Predovšetkým Google smeruje väčšinu svojich marketingových inovácií ku väčšej automatizácii a autonómii umelej inteligencie. V Google Ads sa to krásne ukázalo zavedením metriky “Optimisation score” (skóre optimalizácie), ktoré zníženým hodnotením inzerentov tlačí k väčšiemu využívaniu responzívnych reklám, automatických modelov ceny za klik či Smart kampaní. 

Cielenie na publiká už štandardne využíva tzv.”rozšírenie cielenia”. S ním cielite nie len na používateľov, ktorých cieliť chcete, ale aj tých, ktorých síce cieliť nechcete, ale mohli by ste chcieť. Chápeme sa, že?

Tých príkladov by mohlo byť viac, podstatné však je, že naša práca sa mení. Množstvo stereotypnej a manuálnej práce za nás robí rýchlejšie a lepšie umelá inteligencia, zatiaľ čo nám ostáva viac času na analyzovanie dát, prácu s kreatívou a iné aktivity, ktoré za nás nespraví algorytmus. A to je dobre!

Čo ma však osobne znepokojuje je práve prechod ku absolútnej autonómii AI v reklamnom systéme v podstate monopolného hráča na trhu. Eliminácia kontroly nad kampaňami môžeme vidieť už teraz, napríklad v nemožnosti zvoliť skutočnú podobu reklamy v responzívnych reklamách, umiestnenie v discovery formátoch, či nemožnosť využívať negatívne kľúčové slová v smart shopping kampaniach. A to je veľmi zle!

Automation v praxi

Aký bude náš rok 2021?

Asi nikto, kto niekedy čítal statusy Igora Matoviča, si netrúfne odhadovať najbližšiu budúcnosť. Ak by som však mal ostať optimistom, povedal by som, že sa bude niesť:

  • V znamení lokálneho marketingu
    Ak na jar príde k uvoľňovaniu opatrení a otváraniu prevádzok, rok 2021 sa bude opäť niesť v znamení lokálneho marketingu. Vzrastie význam lokálneho SEO, a určite aj novinky v podobe lokálnych kampaní od Google (detaily čoskoro 🙂 )
  • V znamení sofistikovanejších kampaní
    Ako som načrtol, kampane smerujú ku väčšej automatizácii, čo nám v budúcom roku dáva priestor, ale aj záväzok, venovať sa viac strategickej a kreatívnej rovine kampaní.
  • V znamení multi-channel komunikácie a organiky
    Ak niečo uplynulý rok ukázal, tak to, že sa oplatí mať plán B. Pre množstvo našich klientov to bola organická návštevnosť, pre niektorých veľká databáza. Budúci rok by preto už nikto nemal ostať prekvapený.
  • V znamení personalizácie webu a komunikácie (so SalesManago)
    To, že náklady na získanie nového zákazníka sú násobne vyššie, ako náklady na udržanie aktuálneho, všetci vieme. Aj preto sme sa viac začali venovať personalizovanej komunikácii na weboch či pomocou emailov. A v roku 2021 v tom chceme pokračovať
  • V znamení Google Analytics 4
    Nový Google Analytics nám dáva nové možnosti práce s dátami (predovšetkým predikcie výkonnosti). Preto očakávam prechod na GA4 ako jednu z top tém začiatku roka 2021.
  • V znamení nádeje
    A pre nás všetkých to bude predovšetkým rokom nádeje na koniec tejto nekonečnej pandémie. Pre mňa ako čerstvého otca aj rokom nádeje na lepší spánok 😉

Tak dovidenia v novom roku!

Mohlo by vás zaujímať

Pomáhajú vaše marketingové kampane celofiremným biznis cieľom?

Sales funnel je teda strategický pohľad zhora na proces získavania nových príležitostí u nových ale aj existujúcich zákazníkov.

Prejsť na celý článok

Technická starostlivosť o web postavený na CMS WordPress Copy

Technická správa webovej stránky zabezpečuje správnu funkčnosť webu a eliminuje možnosť hackerských útokov a výpadkov webu.

Prejsť na celý článok
Napíšte nám Zavolajte nám