Správne nastavenie Google Analytics alebo ako porovnávať správne ovocie

Čo vlastne treba nastavovať na Google Analytics? Stačí to predsa vložiť na web a čísla sa tam objavia samé… alebo nie?

Aby som spočítal všetky weby s Google Analytics, ktoré neboli nastavené buď vôbec alebo zle, budem asi potrebovať vymyslieť vlastný analytický nástroj, ktorý ich spočíta za mňa. Takýchto webov je totiž neuveriteľne veľa a stretávam sa s nimi neuveriteľne často. OK, začnime v momente kedy už máme vytvorené Google Analytics konto. Ako teda urobiť aspoň základné nastavenia Google Analytics tak, aby nám dávali zmysluplné informácie?

1. Správne vloženie meracieho kódu na web

Merací kód, vďaka ktorému bude Google vedieť zhromažďovať údaje o návštevnosti, nájdete v Analytics účte v sekcii Správca > Vlastníctvo > Informácie o sledovaní > Kód sledovania. Kód, ktorý v tejto sekcii nájdete, vložte presne podľa inštrukcií.

Analytics

Ak používa Váš web šablóny, stačí kód vložiť do hlavičky hlavnej šablóny, tak aby sa zobrazoval na každej stránke webu. Ale úplne najpohodlnejšie je naklikať si kód cez Google Tag Manager, ak ho máte na svojom webe už implementovaný. Overte si správne vloženie kódu na všetkých podstránkach webu. Na homepage, na stránke s kontaktom, na blogu, všade. Ak máte samostatnú mobilnú verziu webu na subdoméne (napr. m.firma.sk), nezabudnite merací kód vložiť aj tam. Správne vloženie kódu si môžete overiť aj cez rozšírenie do prehliadača Chrome – Google Tag Assistant. Takto by to malo vyzerať, keď je všetko v poriadku.

Google Tag Assistant

90 percent webov, s ktorými som sa stretol, sa dostalo až sem a merací kód majú vložený správne.

2. Meranie cieľov a konverzií

Každý web musí mať jasne určenú konverziu, teda jednoznačný cieľ.

To je presne to, čo chceme aby návštevník urobil, keď na náš web príde. Konverzií môže mať web viacero, dobré je mať aspoň jednu. Ak web nemá žiadny cieľ, nie je vlastne úplne jasné na čo by Vám taký web vlastne bol.

Obvykle meriame konverzie ako dokončenie objednávky v eshope, prihlásenie na odber newslettra, prípadne odoslanie kontaktného formulára. V Google Analytics sa konverzie nazývajú aj Ciele, nájdeme ich v sekcii Správca > Zobrazenie > Ciele. Ako vidno na obrázku, v Analytics už je nadefinovaných niekoľko obvyklých druhov konverzií.

Správca > Zobrazenie > Ciele

Po výbere typu konverzie ešte treba Analytics-u vysvetliť, podľa čoho zistí, že konverzia nastala. Najjednoduchšie je po vykonaní konverzie presmerovať návštevníka na stránku s poďakovaním, napríklad www.firma.sk/dakujeme.html a následne zobrazenie tejto stránky určiť ako kritérium pre zarátanie konverzie.

Ďalšími možnosťami je priamo zo stránky v momente vykonania akcie odoslať udalosť pomocou JavaScriptu, prípadne využiť obľúbený Google Tag Manager.

Častá chyba: Nezabudnite si niekoľkokrát samotnú konverziu vyskúšať a pozrieť sa, či sa naozaj v Analytics zobrazili nejaké konverzie!

Super. Výborne. Meriame ciele, dáta nám začínajú dávať zmysel!

3. Správne nastavenie filtrov

Koľko času denne strávite na svojom vlastnom webe?

Keď niečo na svojom webe hľadáte, robíte to rovnako ako bežný návštevník, alebo idete už svojimi overenými cestičkami? Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale správanie bežného návštevníka webu je úplne odlišné ako správanie človeka, ktorý tento web dôverne pozná, prípadne je jeho prvoradou úlohou sa o tento web starať.

Práve preto je vhodné odfiltrovať interné (vlastné) návštevy. Obvykle stačí vytvoriť jednoduchý filter, ktorý Vám zo štatistík odfiltruje IP adresu, pod ktorou pristupujete na internet (ak netušíte z akej IP adresy pristupujete na web, naozaj sa stačí iba opýtať).

odfiltrovať interné (vlastné) návštevy

Nezabudnite, že filtre sú tak trochu deštrukčné. Znamená to, že ak o nejaké údaje prídete kvôli filtru, nedajú sa už spätne obnoviť. Ak sa tomu chcete vyhnúť, čítajte ďalej, riešenie nájdete v ďalšom bode.

4. Vytvorenie viacerých zobrazení

Aby ste kvôli filtrom neprišli o údaje o návštevnosti, vytvorte si viaceré zobrazenia pre každé vlastníctvo (web).

Určite treba mať v každom účte aspoň jedno zobrazenie, na ktoré neboli aplikované žiadne filtre. Do tohto zobrazenia sa bude ukladať všetko. Môže sa nám to zísť. Obvykle toto zobrazenie nazveme aj príponou (unfiltered).

Ďalší pohľad by mal obsahovať filtre na IP adresy počítačov a sietí, z ktorých sa denne pripájate na vlastný web, aby ste si sami svojimi návštevami neskresľovali štatistiky. Môžete pridať aj ďalšie filtre. Tento pohľad obvykle nazývame s príponou (filtered).

Okrem toho si môžete definovať ďalšie zobrazenia čisto iba pre internú návštevnosť z Vašich vlastných IP adries alebo aj testovacie zobrazenie, kde si budete skúšať nové nastavenia.

Tip: Spočítajte si počet relácií filtrovaného a interného zobrazenia, ak Vám vyjde číslo, ktoré nájdete aj v nefiltrovanom zobrazení, máte to nastavené správne ????

5. Správne označovanie kampaní

Ak investujete do online marketingu, správne nastavenie Google Analytics Vám pomôže zistiť, ako efektívne boli prostriedky na inzerciu vynaložené. Ak jediným kanálom, ktorý využívate je AdWords, stačí si zapnúť Automatické označovanie kampaní v Google AdWords.

Správne označovanie kampaní

Mohlo by vás zaujímať

Pomáhajú vaše marketingové kampane celofiremným biznis cieľom?

Sales funnel je teda strategický pohľad zhora na proces získavania nových príležitostí u nových ale aj existujúcich zákazníkov.

Prejsť na celý článok

Technická starostlivosť o web postavený na CMS WordPress Copy

Technická správa webovej stránky zabezpečuje správnu funkčnosť webu a eliminuje možnosť hackerských útokov a výpadkov webu.

Prejsť na celý článok
Napíšte nám Zavolajte nám